Hoe maak ik de babykamer veilig?

Veiligheid in de babykamer

Het inrichten van de babykamer tijdens je zwangerschap is vast iets waar je naar uitkijkt. Naast het leuk inrichten van de babykamer, is de veiligheid ook belangrijk. In dit artikel gaan we het hebben over de veiligheid van de babykamer. Belangrijk om te onthouden is, dat de babykamer voornamelijk schoon moet zijn.

Stopcontacten

Die twee gaten in het stopcontact kunnen nogal een uitnodiging zijn voor die kleine vingertjes. Stopcontacten kun je eenvoudig beveiligen. Bij de meeste bouwmarkten, supermarkten of woonwinkels kun je een stopcontactbeschermer aanschaffen.

Zoek wel naar een stopcontactbeschermer van goede kwaliteit. Sommige vallen er snel uit en dat is natuurlijk niet veilig.

De muur

Je kan de muur schilderen of behangen. Kies je ervoor om de muur te schilderen? Kies dan voor een verfsoort met niet-giftige stoffen. Op het etiket kan je vaak de VOS-waarde vinden. Hoe lager de waarde, des te beter. Zorg tijdens het verven voor een goede ventilatie, aangezien je tijdens je zwangerschap moet oppassen met verf en de schadelijke stoffen die vrij kunnen komen.

Kies je voor behang of muurstickers? Zorg er dan voor dat ze goed vastzitten, zodat je kleine niet aan stukjes behang of sticker kan trekken.

Hang je graag plankjes of posters op? Hang ze dan buiten het bereik van je baby en zorg dat ze goed vastzitten.

Ramen

Frisse lucht is heel belangrijk in de babykamer. Ventileer de babykamer het liefst dagelijks. Check of de ramen goed open kunnen en of er eventueel een ventilatierooster is. Een hor voor je raam kan prettig zijn om insecten tegen te houden, vooral in de zomer.

Vloer

Kies je voor een houten vloer, zeil of tapijt. Het belangrijkste om je af te vragen is, welke vloer is makkelijk schoon te houden. Vloerbedekking kan warm aanvoelen, maar is ook stof-gevoelig. Komt er een allergie voor stof of huismijt voor in de familie? Dan kun je je afvragen of tapijt verstandig is. Tapijt is ook niet erg handig als je baby een keer op het tapijt plast.

Een gladde vloer is makkelijker schoon te houden. Gaat je kleine kruipen? Plaats dan een leuk kleed op de grond.

Meubels

Of je nu nieuwe meubels koopt of tweedehands, dat maakt niet uit. Als het maar veilig is. Bij een bedje is het belangrijk dat de lattenbodem stevig is en in hoogte verstelbaar. Gebruik bij kinderen onder de 2 jaar geen dekbed.

Bij een commode heb je de veiligheid zelf in de hand. Loop nooit weg als je baby op het aankleed-kussen ligt. Zorg dat alles binnen handbereik is. Het is wel prettig om een commode te kiezen met de juiste hoogte.  

Denk vooral na of het in jouw ogen veilig is. Vaak zijn de meeste zaken vanzelfsprekend. Bij twijfel, kun je altijd overleggen met iemand van de kraamzorg.

Heb jij een veilige babykamer of tips voor een veilige babykamer? Laat dan een reactie achter!