Kraambezoek en het coronavirus

Sociaal contact wordt al enige tijd beperkt zodat de verspreiding van het coronavirus wordt tegen gegaan. Maar hoe gaat dat nu met kraambezoek en kraamzorg? 

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus ook wel COVID-19 genoemd is sinds 11 maart 2020 als pandemie erkend. Het virus veroorzaakt een griepachtige ziekte. Vaak hebben mensen last van milde klachten net als bij een 'gewone' griep. Sommige mensen worden wel ernstig ziek, daarom is voorkomen beter dan genezen. 

Kraambezoek en kraamzorg tijdens corona

Na je bevalling wil je natuurlijk je kersverse baby aan familie en vrienden laten zien. Toch is het beter om daarmee te wachten nu corona zich nog vol op verspreidt. Wil je toch bezoek uitnodigen? Houd dan rekening met de volgende punten:

  • Je bezoek heeft last van (lichte) gezondheidsklachten. Verkouden, hoesten, keelpijn of een hogere temperatuur? Ontvang geen bezoek zolang ze last hebben van deze klachten. Heb je zelf last van deze klachten? Ontvang dan geen bezoek en ga liever de deur niet uit.
  • Je bezoek of jij bent in contact geweest met een besmet persoon. Ontvang dan geen bezoek of ga zelf niet op bezoek. De kans dat je besmet bent geraakt met het coronavirus bestaat.
  • Je behoort tot de risicogroep. Heb je meer kans om ernstig ziek te worden? Dan is het belangrijk dat je sociaal contact zoveel mogelijk vermijdt.

Zijn bovenstaande punten niet van toepassing, dan is de kans op besmetting klein. Verder kunnen onderstaande tips ook handig zijn om te onthouden:

  • Was vaak je handen met water en zeep.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Maak deurknoppen, kranen, toilet, stoelleuningen en deurbel vaker schoon. Vooral voor en na bezoek.
  • Schud geen handen
  • Nodig niet teveel mensen uit en houd rekening met 1,5 meter.

De kraamzorg gaat tijdens deze periode extra hygiënisch te werk. Ze mogen geen risico's lopen. Ook hebben ze een meldplicht, bij milde klachten moeten ze dit melden. Dit kan betekenen dat er een tekort aan kraamverzorgende ontstaat. Houd er rekening mee dat de uren dan niet helemaal lopen zoals gepland.

Het allerbelangrijkste is, zorg voor jezelf en andere en houd rekening met de 1,5 meter.

Toch op kraambezoek en op zoek naar inspiratie, klik dan hier.